Historik

Crebon – en del av Brödernas Family Bageri

Redan namnet Brödernas Bageri berättar historien, för det är precis så det är och det är av bröderna det startade……

 

År 2000 grundades Brödernas Bageri av tre bröder med en vision om att leverera något nytt inom bagerivärlden. Under denna period hade många cafékedjor etablerat sig på den svenska marknaden och en helt ny marknad för bageriprodukter öppnade sig, där nya typer av bakverk efterfrågades. Detta insåg bröderna tidigt och det var starten till ett bageriäventyr. I ett litet bageri på 400 m² i Järfälla började man baka helt nya bageriprodukter till den nya fikatrenden som var i sin linda. Produkterna beställdes dagtid av kunderna och bakades ut för fullt under nätterna för att sedan levereras till hela Stockholmsområdet nästa morgon och så snurrade det på under ett par år.

Tre år senare expanderade företaget och i takt med ökad tillväxt var tiden mogen för att investera i större produktionslokaler och ytan fördubblades. Succén fortsatte i Stockholm med det färska och kundkretsen växte och kom att även omfatta hotell, restauranger samt finkrogar.

2006 växte produktportföljen rejält. Family Bageri AB förvärvades samma år och företaget bytte därmed namn till Brödernas Family Bageri AB. Det fanns redan tidigt en idé inom företaget att effektivisera produktions- och distributionskedjan genom att erbjuda ett djupfryst sortiment som skulle omfatta samma fina premiumprodukter som man redan hade i det färska sortimentet. Nyheten testades i slutet av samma år och den första produktionen packades i traditionella tårtkartonger, för att sedan skickas iväg till kund. Leveransen gick iväg trots att det fanns flertalet på företaget som tyckte att hela händelsen var lustig. Men det visade sig vara ett väldigt lyckosamt drag för företaget eftersom det även medförde stora fördelar för både kunderna och miljön, det blev effektivare i alla led. Sortimentet som till en början bestod av cirka hundra artiklar, endast färska produkter hade vidareutvecklats och inkluderade nu även det djupfrysta premiumsortimentet.

Detta distribuerades i Stockholmsregionen men intresset från andra delar i landet ökade ordentligt under 2007 och grossister eftersökte det djupfrysta sortimentet. Det blev uppenbart att efterfrågan var stor på hela den svenska marknaden och glädjande nog blev man tvungen att leverera djupfryst. Den stora utmaningen blev därmed att behålla samma kvalité som tidigare. I och med detta uppstod behovet av att se över distributionskedjan, hålla fryskedjan och se till att förpacka produkterna för att hålla samma höga kvalitet som det färska sortimentet.

Försäljningen ökade med raketfart och företaget fortsätta att växa. Under 2008 påbörjades projekteringen av en ny produktionsanläggning i Järfälla på hela 4600 m². Målet med den nya anläggningen var att den skulle vara modern, i toppklass och motsvara alla de krav som marknaden ställer på livsmedelssäkerhet. I november 2009 togs det första spadtaget och anläggningen stod helt klar i maj 2010.

Under 2009 samlades det djupfrysta sortimentet under ett nytt varumärke, Crebon. Namnet Crebon härstammar från franskans cré och bon, där cre står för skapa och bon för det goda. Med andra ord står Crebon för skapa gott.

Den stora efterfrågan på Crebon produkter gör att fokus övergår ifrån färska produkter till mer frysta premium produkter. Den nya inriktningen medför att man under 2012 övergår ifrån att vara ett leveransbageri till ett industribageri. Även om man idag levererar mer frysta produkter än färska så tummas det varken på hantverket eller råvarorna. Kärleken till det traditionella och genuina hantverket lever kvar, b la tillverkas kondisbitarna för hand och brödet bakas på färsk surdeg och i stenugn. Man har medvetet låtit bli att industrialisera och automatisera i de moment där hantverket krävs.

Vidareutvecklingen av Brödernas Bageri fortsätter och under 2014 byggdes ett nytt fryslager på 1 000 m² och en ny packhall på 400 m². Allt för att klara nästa steg i expansionen. Idag finns Crebon tillgängligt hos rikstäckande grossister runtom i landet.

Webbyrå Webbfabriken.com